Άσκηση και ρευματοειδής αρθρίτιδα – Συμβουλές & οφέλη

Άσκηση και ρευματοειδής αρθρίτιδα – Συμβουλές & οφέλη

Άσκηση και ρευματοειδής αρθρίτιδα – Συμβουλές & οφέλη

Τι είναι;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (Ρ.Α.), σύμφωνα το American College of Sports Medicine1, είναι μια αυτοάνοση φλεγμονώδης νόσος, με κύριο χαρακτηριστικό την εκφύλιση των αρθρώσεων. Η Ρ.Α. έχει την τάση να εμφανίζεται σε περισσότερες από μια αρθρώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει διάφορα οργανικά συστήματα (καρδιακό & αναπνευστικό). 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατά την προπόνηση

Κάποια βασικά συμπτώματα είναι το πρήξιμο, ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων. Λόγω αυτών των συμπτωμάτων οι ασθενείς με Ρ.Α. συνηθίζεται να παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά κατά την προπόνηση:

 • Μειωμένη αερόβια ικανότητα
 • Αυξημένη κόπωση σε ασκήσεις μέτριας έντασης
 • Περιορισμένο εύρος κίνησης αρθρώσεων (αυξημένη δυσκαμψία κατά τις πρωινές ώρες)
 • Λανθασμένο πρότυπο βάδισης με αποτέλεσμα μειωμένη ισορροπία
 • Αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού

Διεθνείς οδηγίες για το σχεδιασμό προγράμματος άσκησης

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες του American College of Rheumatology3, η ένταση της προπόνησης θα πρέπει να είναι σταδιακά αυξανόμενη από χαμηλή προς μέτρια. Στην αερόβια προπόνηση συνίστανται δραστηριότητες μεγάλων μυϊκών ομάδων (όπως περπάτημα, ποδήλατο, κωπηλασία κλπ) σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε άρθρωσης. Για τη μυϊκή ενδυνάμωση προτείνονται ισομετρικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ασκήσεις με λάστιχα και συμβατικά μηχανήματα σε μορφή κυκλικής προπόνησης. Είναι σημαντικό να ενταχθούν στο πρόγραμμα ασκήσεις ισορροπίας προς αποφυγή πτώσεων, είτε μέσω της ενδυνάμωσης του κορμού είτε με κλασσικές ασκήσεις ισορροπίας5. Τέλος, το σημαντικότερο μέρος της προπόνησης είναι οι διατάσεις, καθώς μέσω αυτών θα αυξηθεί το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Ο ασθενής δεν πρέπει να φτάνει στο όριο του πόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

 Ποια τα οφέλη της άσκησης;

Σύμφωνα με αρκετές έρευνες η άσκηση έχει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση της νόσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ασθενείς που ασκούνται και ακολουθούν ένα δραστήριο τρόπο ζωής παρουσιάζουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής2.

Τα προπονητικά προγράμματα στοχεύουν στη βελτίωση της γενικότερης σωματικής κατάστασης αλλά και της ψυχικής υγείας. Κάποια από τα οφέλη της άσκησης σε ασθενείς με Ρ.Α. είναι 3,4,5:

 • Βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος
 • Βελτίωση της αερόβιας ικανότητας
 • Αύξηση της μυϊκής δύναμης
 • Αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων
 • Μείωση οιδήματος
 • Μείωση έως και εξάλειψη του πόνου (μέσω της αύξησης της μυϊκής δύναμης και του εύρους κίνησης των αρθρώσεων)
 • Μείωση του άγχους
 • Μείωση καταθλιπτικών καταστάσεων

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Πριν την συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα άσκησης αλλά και κατά τη διάρκεια του θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του επιβλέποντα γιατρού. Τέλος ο γυμναστής και ο φυσικοθεραπευτής θα πρέπει να είναι ειδικά καταρτισμένοι για τέτοιες καταστάσεις.

Βιβλιογραφία

 1. Dustine L.J, Moore G.E. (2005). ACSM: Exercise management for persons with chronic diseases and disabilities. Second edition.
 2. [Guideline] Singh J.A, Saag K.G, et al. 2015 American College of Rheumatology Guideline for the Treatment of Rheumatoid Arthritis. http://dx.doi.org/10.1002/art.39480 (2015). Arthritis Care and Research. 2015.
 3. https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Rheumatoid-Arthritis
 4. Lange E, Kucharski D, et al.: Effects of aerobic and resistance exercise in older adults with rheumatoid arthritis: A randomized controlled trial. Arthritis Care Res (Hoboken). 2018 Apr 26.
 5. Carolina Mendes do Carmo, et al.: Effects of individual and group exercise programs on pain, balance, mobility and perceived benefits in rheumatoid arthritis with pain and foot deformities. J Phys Ther Sci. 2017 Nov. 29(11): 1893–1898

 

Βλαχιώτης Φαίδων,

ΚΦΑ-Personal trainer

ΤΕΦΑΑ- ΔΠΘ

Ειδίκευση στις μεταβολικές παθήσεις

e-mail επικοινωνίας: vfedon@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X