Η άσκηση είναι φάρμακο;

Η άσκηση είναι φάρμακο;

Στην εποχή μας, ο καταλυτικός ρόλος της άσκησης στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι κοινά αποδεκτός…

και αδιαμφισβήτητος. Τι γίνεται όμως στον τομέα της υγείας; Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα θα ήταν καλό να δούμε την Ελλάδα σε αριθμούς:

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

 • Το 25% του πληθυσμού εμφανίζει καρδιαγγειακές δυσλειτουργίες
 • Το 10% του πληθυσμού εμφανίζει σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ)
 • Το 15% του πληθυσμού εμφανίζει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
 • Το 5% του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη
 • Το 39,2% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι
 • Το 17% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι

Ενώ την ίδια στιγμή,

 • Το 20% του πληθυσμού παρουσιάζει δυσκολίες στη βάδιση 500μ. σε επίπεδο έδαφος και στο ανέβασμα ή στο κατέβασμα της σκάλας ενός ορόφου.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό εμφανίζει οικονομικές δυσκολίες στην αγορά των φαρμάκων.

Ποιος όμως είναι ο ρόλος της άσκησης;

Η συστηματική άσκηση δύναται να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, είτε έχουν πληχθεί από κάποια χρόνια πάθηση, είτε όχι.

Άσκηση και καρδιαγγειακές παθήσεις

Όπως αναφέρει ο κ. Τοκμακίδης, η άσκηση σε καρδιοπαθείς είναι δυνατό να βελτιώσει τη λειτουργική τους ικανότητα στον ίδιο βαθμό με ένα υγιές άτομο της ίδιας ηλικίας.

Η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά 5-25% mmHg. Η συστηματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Άσκηση και ΣΔ

Η συστηματική άσκηση αυξάνει την ευαισθησία των ιστών έναντι στην ινσουλίνη, γεγονός που επιφέρει την αποτελεσματικότερη δράση της. Επίσης, επιτυγχάνεται ο καλύτερος έλεγχος της ρύθμισης της γλυκόζης στο αίμα.

Άσκηση και χοληστερόλη

Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και της LDL, αυξάνοντας παράλληλα την HDL. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συστηματική άσκηση μέτριας έντασης με συχνότητα 3-5 tr/week δύναται να βελτιώσει τη λιπόλυση, αυξάνοντας την καύση των λιπαρών οξέων.

Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση της σύνθεσης και της δράσης των ενζύμων που ρυθμίζουν το μεταβολισμό της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα την αποβολή από το σώμα των VLDL & LDL (λιποπρωτεΐνες υψηλές σε τριγλυκερίδια).

Άσκηση και ψυχική υγεία

Σύμφωνα με τον Gary S. Skrinar, τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης στο ψυχολογικό προφίλ του ασθενή με ψυχική νόσο είναι η βελτίωση της διάθεσης και της αυτοεκτίμησης, καθώς και της εργασιακής συμπεριφοράς.

Επίσης, μειώνονται τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, η άσκηση αποτελεί στοιχείο κλειδί της θεραπευτικής διαδικασίας σε ασθενείς με ψυχική νόσο.

Άσκηση και παχυσαρκία.

Για τη μείωση της παχυσαρκίας, κυρίαρχη θέση κατέχει η διατροφή, αλλά με την παρουσία της άσκησης τα αποτελέσματα επιταχύνονται. Η άσκηση από μόνη της, όπως προανέφερα, δύναται να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, το λιπιδαιμικό προφίλ και την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Επίσης, μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα. Τέλος, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη σημαντικότερη επίδραση της άσκησης στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. It’s better to be fat and fit than lean and unfit…

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: Πριν την ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης ενημερώσου από τον γιατρό σου για οδηγίες.

Κλείνοντας, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης δε διαρκούν εφ’όρου ζωής, εκτός μόνο, αν η άσκηση γίνει τρόπος ζωής.

Βιβλιογραφία:

 • Τοκμακίδης, Σ. (2003). Άσκηση και χρόνιες παθήσεις. Ιατρικές εκδόσεις: Πασχαλίδης, Αθήνα.
 • World Health Organization (2000). Obesity: preventing and managing the global Gueva, WHO Technical Report Series, No. 894
 • ΕΛΣΤΑΤ. ∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, 2014.
 • ΕΛΣΤΑΤ. ∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΕΡΕΥΝΑ ΥΓΕΙΑΣ, 2014.
 • Dustine L.J, Moore G.E. (2005). ACSM: Exercise management for persons with chronic diseases and disabilities. Second edition.
 • Κωνσταντάκου, Κ. (2015). Κατάθλιψη και σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης. Πάτρα.

 

 

Βλαχιώτης Φαίδων,

ΚΦΑ-Personal trainer

ΤΕΦΑΑ- ΔΠΘ

Ειδίκευση στις μεταβολικές παθήσεις

e-mail επικοινωνίας: vfedon@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X